Unik julehandel

På Julemarkedet i Trondheim finner du de mest unike smakene, de skjønneste julegavene og det vakreste håndverket Trondheim har å by på.

Tekst og foto: Miriam Frøiland Haug

Det er blant de opplyste snøteltene og trebodene som reiser seg på Torvet i desember du finner de helt spesielle julegavene. Opplev den unike handleopplevelsen som Julemarkedet i Trondheim tilbyr. Her finner du håndstrikkede plagg, genuint håndverk, enestående julepynt, og kanskje til og med årets juletre?

Rirkula

Blant årets utstillere finner du blant annet Rirkula, en gjenganger på Julemarkedet
i Trondheim. I denne treboden selges
det norskprodusert håndverk i form av restaurerte bondeantikviteter og andre treprodukter. For eksempel kan du kjøpe turkopper, skåler, bakeredskaper og skoskjeer laget av rirkuler og einer. De selger også kremer og såper fra Tautra Mariakloster, som er et katolsk kvinnekloster på øya Tautra i Trondheimsfjorden. Nonnene på klosteret lager urtesåper med eteriske oljer og forskjellige typer kremer.

Langøra Kaffebrenneri

Langøra Kaffebrenneri har i flere år levert julekaffen til Lavvoen på Julemarkedet i Trondheim, og står i år som i fjor også på markedet og selger kaffebønner fra

brenneriet på Hjelseng gård på Stjørdal. Mikrobrenneriet handler råkaffe på sporbart og etisk vis etter sesong fra bønder over hele verden, og brenner den nøysomt selv på brenneriet som ligger midt i Trøndelag. Stikk innom dem på Julemarkedet for en trivelig kaffeprat og en deilig kopp med deres egen lokalbrente julekaffe.

Skarafjell Julekuler

Er du på jakt etter den helt unike julepynten er boden til Skarafjell Julekuler noe for deg. Her finner du lys, nisser, engler og treleker. Det store blikkfanget er likevel de håndmalte julekulene som Dana Valerica Bakke lager og selger. Motivene på kulene er alt fra kjente norske landemerker til klassiske julemotiver som dompaper, snødekte hus og julenisser.

Småskalaprodusenter

På Julemarkedet finnes også 20 små håndverksprodusenter som står i egne snøtelt i kun en kort periode. Blant disse finner du mye spennende genuint håndverk; alt fra strikk til lys og glasskunst. Det lønner seg å gjøre seg kjent med programmet og sørge for å ta turen innom en dag akkurat dine favoritter står på Julemarkedet.

Håndstrikkede plagg fra Lena

Blant disse håndverksprodusentene finner du blant annet Lena Søberg Skjervold, hun lager håndstrikkede og tovede produkter. Her får du genuint håndverk som blant annet votter, sokker og gensere med ulike tradisjonelle mønster og teknikker. I tillegg selger hun interiør, julepynt og julestrikk. Lena lager produkter av både ull og bomull, og er å finne på Julemarkedet i perioden 10.-12. desember.

Alida Ramsø

Alida Ramsø er en annen utstiller det er verdt å merke seg. Alida har vokst opp på Fosen og bor i Trondheim. Hun har drevet med akvarellmaling siden 1995, og har gått flere kurs for å mestre mange ulike kunstformer. Blant annet har hun fått opplæring ved Heimdal Kunstskole og

hos flere utøvende kunstnere. Nå kommer hun til julemarkedet for å selge håndlaget akvarell, glasskunst og håndsmidde sølvsmykker. Alida Ramsø kan du besøke på Julemarkedet 16.-18 desember.