Lokal matglede

Julemarkedet har i år som alle andre år fokus på lokalmat og gode norske råvarer. På markedet kan du utforske det produsentene i Norge har å by på av spekemat, syltetøy, julebakst og mye mer.

Tekst: Miriam Frøiland Haug Hovedbilde: Marius Rua

Smak deg frem til de beste ingrediensene til årets julemiddag, eller ostene til årets koldtbord. Slå av en prat med de hyggelige produsentene som gjerne deler historien bak produktene sine. Finn smakfulle og unike julegaver som passer til store og små. Her er noen av produsentene du absolutt burde besøke på Julemarkedet i år.

Skott Gård

Skott Gård er en prisvinnende produsent av produkter basert på frukt og bær.
De leverer blant annet sine produkter
til Michelinrestauranter som Fagn, Maaemo og Speilsalen på Britannia.

På julemarkedet selger de saft og syltetøy basert på gårdens frukt og bær, deriblant plommegløgg, hylleblomstsaft og plommesyltetøy. Skott Gård dyrker 12-14 sorter plommer, og all produksjon og foredling utføres av eieren på gården. Vi gleder oss stort til å ønske Skott Gård velkommen til årets julemarked!

Godt og Hjemmelaget

Godt og Hjemmelaget er et håndverksbakeri fra Holmestrand som tar turen opp til Trondheim for å selge sin tradisjonsrike julebakst på årets julemarked. Her får du kjøpt et stort utvalg lefser, inkludert mandelpotetlefser, krinalefser, nordlandslefser, og til og med glutenfrie alternativer! Siden 2012 har Godt og Hjemmelaget produsert håndkjevlede lefser og solgt på markeder over hele landet, til begeistring for mange. I 2017 vant de også den gjeve Gaselleprisen for bedriftens suksess.

Uthaug Fisk

Uthaug fisk fra Ørlandet er en kjenning på Julemarkedet som tar vare på gamle tradisjoner innen foredling av blant annet sildeprodukter. I vareutvalget finner du alt fra spekesildfilet, røkt sild og kryddersildfilet og til laks, lutefisk, fiskekaker, klippfisk, seifilet, røkt hyse og gammelsaltet sei.

Oster i Verdensklasse

Elvekanten Ysteri i Namdalen er mest kjent for osten Gammel Erik vellagret som har priser og utmerkelser fra både NM og VM. Det brukes helfet melk fra lokale, lykkelige kyr. Yster Carlos Helguera har gjennom årenes løp utviklet mange ulike ostevarianter med gauda som utgangspunkt. Hitra Gårdsmat holder til på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya, der de produserer økologisk, upasteurisert ost av kumelk. De har syv forskjellige oster, der i blant Hitra hvit, Kristines myke, Grotteost, Kongeost og Hitra Blå. Ostene har vunnet flere nasjonale og internasjonale konkurranser.

Fru Nelik

I år er vi stolte over å ønske Fru Nelik og deres deilige søtsaker velkommen til Julemarkedet. Marte Kilen har drevet fru Nelik helt alene i ni år, og har fått stor oppmerksomhet med sine prisvinnende marengser. Smellkyss, hennes marengs med jordbærsmak, vant i 2022 det norske måltid-prisen «Årets Søtsak»! Marte har også siden 2020 vært med på det norske bakerog konditorlandslaget, og har bakgrunn fra kjente navn som Britannia Hotel og Scandic Nidelven. Det er ingen tvil om at Marte er en dreven baker og en utstiller som absolutt er verdt et besøk under årets Julemarked.