Gullvinnende ost til Bondens Marked!

En stolt og fornøyd Carlos Helguera fra Gammel Erik AS fryder seg over supergulltittelen i årets Oste-VM. Her fra tidligere, da «Gammel Erik» ble kåret til Årets Meiereiprodukt på Trøndersk Matfestival. (Foto: Trøndersk Matfestival)

Ost er for mange en svært viktig del av et veldekket bord i julen, og på årets Bondens Marked vil utvalget innen nettopp ost være stort og holde høy kvalitet! Tre av årets utstillere tar med seg prisvinnende oster til bordet, og i spissen står supergullvinner ”Gammel Erik”.

Oste-VM ble avholdt i Bergen første helgen i november, og blant 3,500 oster var vinnere fra Trøndelag sterkt representert. Gammel Erik, Grindal Ysteri og Hitra Gårdsmat tok alle med seg mengder med gull hjem, og den gjeveste prisen i årets mesterskap gikk til Gammel Erik AS for osten ”Gammel Erik”.

«Gammel Erik» – en smakfull Trønder, ifølge produsenten. (Foto: Gammel Erik AS)

Supergullvinner

– For oss var seieren uvirkelig, men svært gledelig, forteller daglig leder av Gammel Erik AS, Carlos Helguera.

I konkurransen ble alle representerte oster fordelt 50 stykk per bord. På hvert bord kåres en gull, sølv og bronsevinner. En supergullvinner vinner hele bordet, og kvalifiserer seg direkte til Seminfinalen. ”Gammel Erik” tok altså storeslem for sitt bord, og stakk av med seieren i en utfordrende konkurranse.

– Vi startet osteproduksjonen for 2,5 år siden, og at vi da på den tiden har klart å produsere en ost som befinner seg i øvre toppsjiktet i verden for ost er for oss et utrolig stort kompliment, og ikke minst motivasjon, forteller Helguera. Vi tar også selvfølgelig med oss osten til Bondens Marked på årets Julemarked, og gleder oss til å gi besøkende en fantastisk smaksopplevelse.

Flere som har gull i bagasjen når markedet åpner fredag 7. desember er Grindal Ysteri og Hitra Gårsdmat.

Smakfull men snill

Grindal Ysteri deltok i konkurransen med sine oster; ”Myrull” (Bronse), ”Askeladd” (Bronse) og gullvinneren ”Råblå”. Turid Nordbø hos Grindal Ysteri forteller at ”Råblå” er en blåmuggost de som ikke liker blåmuggost godt kan forelske seg i.

– Den skiller seg ut fra vanlige blåmuggoster ved å være fastere, mer aromatisk, mindre ”blå”, og med et tydeligere skorpepreg. Den er laget på fersk råmelk, og modnet i et kjellerlager i to måneder. Den blir senere ettermodnet kaldt, og dette er noe av grunnen til at den får et bredere smaksbilde enn andre lignende oster, forteller Turid Nordbø. Den er rett og slett smakfull, men snill.

«Råblå» fra Grindal Ysteri tok med seg gull hjem fra VM i Ost, og er i følge produsenten en blåmuggost de aller fleste kan forelske seg i. (Foto: Grindal Ysteri)

Smak av gull

Bodil Birkeland hos Hitra Gårdsmat er lik sine kollegaer svært fornøyd med resultatet etter mesterskapet. Selv fikk de med seg hele tre gull hjem for sin Grotteost i ulik lagrinsalder: ”Ung Grotteost”, ”Ekstra lagret Grotteost” og ”Grotteost.”

Bodil forteller at ”Ekstra lagret Grotteost”, som har vært lagret i over fem år overrasket stort på smak, og dette til syvende og sist sikret gullet i konkurransen.

Alle tre produsenter tar med seg sine prisvinnende oster til Bondens Marked på årets julemarked, men vær rask- populære produkter selges fort.

 

Les mer: Få oppdateringer på vår Facebookside

Les mer: Slik blir årets julemarked 7. – 19. desember

Les mer: Årets utstillere på Julemarkedet finner du her