Den magiske førjulsfestivalen fyller 15 år

I den stemningsfulle blåtimen under stjernene, midt i Trondheim, ligger et lite eventyrland. Mellom grantrær og treboder løper nisser og snøfnugg om kapp blant tusen små lys som glitrer i mørket. Flammene i bålet strekker seg mot himmelen, og den magiske stemningen sprer seg som varme mellom mennesker som gleder seg til jul. Velkommen til ditt eget lille juleeventyr; julemarkedet i Trondheim.

På Julemarkedet møter du utstillere og gårdsfolk som byr på egenproduserte varer og mat som de virkelig har lagt sjela i. Det første året var det bare 5 utstillere å finne på Torvet. I år, 15 år etter, får du kjøpt varer fra over 90 utstillere.

Det første Julemarkedet i Trondheim åpnet i 2003, og ble startet som et resultat av prosjektet ”Liveable City”. Siden den tid har Julemarkedet blitt et fast og kjært innslag i Trondheim, og førjulstiden ville ikke vært den samme uten.

I år kan de minste bli med å løse et helt nytt mysterium under fortellerteateret. «Nissemysteriet» spilles alle hverdager kl 10.00. 10.30 og 11.30.

Opplevelser for store og små
En stor del av Julemarkedet er de stemningsfulle kulturinnslagene. I år kan vi friste med over 130 innslag, deriblant grytekonserter til inntekt for Frelsesarmeen, vakker korsang som gir gåsehud, fortellerteater for de minste og båltrubadurer for de største i Lavvoen. Underholdning for barn ble først en del av programmet i 2005, men har vært permanent siden. Jula er for barna, og de ler ofte så de rister når de får bli en del av fortellerteateret. I år får barna være med på å løse ”Nissemysteriet” – et teaterstykke som blir til ved hjelp av barnas fantasi og samhandling med skuespillerne.

Smaken av jul
Alle har en lukt eller smak de forbinder med julen. På Bondens Marked får du kjøpt råvarer som gjør alle julens måltider komplett. Gårdsfolket er eksperter i sitt fag, og har gode råd å gi hva gjelder bruk av krydder, steketid på kjøtt og fisk og servering. I 2008 var Bondens Marked kun tilgjengelig i 2 dager i løpet av festivalen, men i de senere år har det også blitt et fast og viktig innslag å finne på torvet, og til stor begeistring for de som setter pris på god mat.

Velkommen inn i vår varme og lune Kafélavvo. Her kan du samle familien, venner eller kollegaer til alle dagens måltider. Foto: Midtbyen Management

Mat rundt bålet
I Kafélavvoen kan du ta en pause innimellom underholdning og julegavespeiding. I starten var Kafélavvoen satt sammen av kun 2 lavvoer, men i år er den utvidet til 6 sammensatte lavvoer – noe som gir totalt 300 sitteplasser. Varm deg rundt bålet og finn roen i kroppen med et godt utvalg retter og brygg fra menyen. Båltrubadurer vil sørge for å skape god stemning, og det er lov å synge med.

Bedre for hvert år
Julemarkedet har vært i stadig utikling over årenes løp, og målet har vært å hele tiden gjøre det bedre enn året før ved å tilby publikum og besøkende gode opplevelser og minner. Ved 10-årsjubileumet kunne publikum ta del i et eventyrlig lysshow som ble utført med Hornemangårdens frontvegg som lerrett. Her ble visuelle bilder og grafikk i kombinasjon med lys og lyd satt sammen til et forrykende lysshow som mange nok husker. I årenes løp har det også vært noen utfordringer, som i 2013, da orkanen Ivar tok seg en tur innom Julemarkedet og røsket godt i telt og boder. Heldigvis gikk alt bra og Julemarkedet kom seg fort på beina igjen og ble gjennomført planlagt.

Om du mangler julestemningen, ikke vet hva du skal servere gjester eller gi i julegave til dine kjære, så vil Julemarkedet være stedet hvor du finner magien, stemningen og inspirasjonen du trenger for en magisk førjulstid.

Velkommen!